16 junio 2008

EUROPA HA MORT

Europa va ser raptada per Zeus i violada a una petita illa del mediterrani. Ara, a una altra illa li han donat l'estocada final: Europa ha mort.

La seva malaltia va començar quan alemanys i francesos van imposar l'ampliació de UE per sobre de la seva construcció: primer l'ampliació i després la constitució. Era una Europa governada majoritàriament per una dreta liberal, més preocupada pels negocis que per refermar un model d'economia social.

La UE que va construir la mal anomenada "FORTALESA EUROPEA" amb polítiques comunes, en gran mesura econòmiques, va crear un corpus legal comú, unes fronteres comunes, una moneda comuna, una prosperitat comuna va creure que pel sol fet de convidar als països de l'est dintre del castell era suficient per a que esdevinguessin europeistes de debò.

Però, el vell pacte de Varsòvia no ha tingut mai com ha model social a la Unió Europea, sino als USA.

Així que la seva primera malaltia greu va venir amb el Tractat Constitucional, i no pel que deia si no per la maleïda Directiva Bolkestein que va contaminar el debat i que ha contaminat les decisions del tribunal d'Estrasburg en matèria laboral.

La catòlica Irlanda ha decidit aplicar-ne l'eutanàsia a la recargolada versió del tractat constitucional que és el Tractat de Lisboa. I tot i això en mig del guirigall de la jornada de 65 hores.

La Unió Europea com dipositària del vell model social i econòmic de l'Europa Occidental s'ha esvaït.

Seria necessari que tornéssim a començar de 0: diferenciar el Mercat Comú de la Unió Política. Fer una Europa a dos o més velocitats on els nou vinguts no es marquin l'agenda de què i com hem de construir una Europa a la que temen tant com desitgen els seus calés. I aquest diners han d'ésser per refermar una línia d'acció política i social, no per finançar les ocurrències del bessons Kaczynski o de Berlusconi o Sarkozy.

3 comentarios:

Julia dijo...

Em fa mal reconèixer-ho, però estic totalment d'acord amb el que dius. I ho sento molt pels flower power que pensen que els socialistes hem d'anar sempre amb el lliri a la mà. No, no, no, no. No senyor. La idea d'incorporar nous membres era millorar la vida dels ciutadans dels nouvinguts, no destruir la societat del benestar dels que ja hi eren. Si no espavilem, i cada vegada ho tenim més dificil, aviat tota Europa serà dirigida per la dreta liberal, partidaria del capitalisme salvatge i del coge el dinero y corre. I pensar que moltes de les millores socials a les que hem estat capaços d'arribar les varem copiar d'Europa, que ha passat amb els civilitzats europeus? Perque estic d'acord en que amb la Unió Soviética radera el telón de acero era més fàcil als sindicats fer por als empresaris, però, que ens impideix ara plantar cara com hem fet tantes altres vegades, en lloc de buscar la solució en un paternalisme de dretes que, com mal pare que és, no ens pot portar res de bó?

Xava dijo...

El model dels nou vinuts a Europa és USA (al·lucinant: els diners ràpids, el "pelotazo", el liberalisme a ultrança) i no el models social-cristià o socialdemocrata europeu. I els polítics encara no s'hanm asseventat. La gent (i els irlandessos) sí.

Moisès Rial Medina dijo...

No a la directiva Europea de les 65 hores setmanals aprovada amb l´abstenció del liberal Celestino Corbacho: http://www.facebook.com/group.php?gid=16482433733

Volem partits Catalunya - Espanya oficials!:
http://www.facebook.com/group.php?gid=17672766767